top of page

Michael Zenesty Blog

Självkänsla vs Självförtroende

Självkänsla och självförtroende är två begrepp som ofta används för att beskriva en persons syn på sig själv. Självkänsla handlar om att ha en positiv bild av sig själv, att vara nöjd med den man är och att känna sig värdefull. Å andra sidan är självförtroende mer kopplat till ens förmåga att utföra olika uppgifter eller hantera olika situationer. En person med högt självförtroende kan tro på sin förmåga att lyckas och känna sig trygg i olika situationer.


Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende är alltså att självkänsla handlar om att acceptera sig själv och känna sig värdefull oavsett prestationer, medan självförtroende handlar mer om tillit till sin egen förmåga att lyckas. Att ha en balans mellan självkänsla och självförtroende är viktigt för att kunna hantera olika situationer och utmaningar i livet. Att ha en stark självkänsla kan bidra till att man vågar testa nya saker och utmana sig själv, medan ett högt självförtroende kan ge en trygghet i den egna förmågan att hantera motgångar.


Det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa begrepp för att kunna arbeta med sitt eget självförtroende och självkänsla. Att arbeta med att stärka både självkänsla och självförtroende kan hjälpa en att må bättre och nå ens mål i livet. Mer om detta tas upp i senaste avsnittet av podden Tankar i Ögonblick.






1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page